Praat en luistercafe

“Een nieuwe lente en een nieuw geluid…”

Deze eerste versregel (1889) is misschien wel de allerberoemdste regel uit de Nederlandse literatuur. Herman Gorter had maandenlang in eenzaamheid aan zijn Mei gewerkt. Het grote verhalende gedicht Mei telt maar liefst 4381 versregels.
Mei (bijna voorbij…) is de bloeimaand die ook wel Mariamaand wordt genoemd. De derde lentemaand en bijna zomer. De natuur is opnieuw ontwaakt, planten gaan groeien en de vogels fluiten weer. Onder de goudgele zon komt moeder aarde volledig 21 tot leven. Het blijft toch een wonder dat door warmte en licht alles weer groeit en prachtig opbloeit. Persoonlijk hou ik erg van Hortensia’s, (omdat zij volkomen hun eigen gang gaan) waarvan er vele voor onze deur in blauwe potten staan te pronken. Een onbekende vrouw belde onlangs aan om te vragen of onze blauwe tuinpotten met ons huisnummer genoemd mochten worden in de puzzeltocht voor een groep kinderen. Hoe leuk is dit. Zoals de natuur het nieuwe leven geeft en de mooiste bloemen voortbrengt, zo kunnen wij steeds vernieuwende kracht vinden in onze zoektocht.

De Deense filosoof Sören Kierkegaard zei: “Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.” Mijn zoektocht in deze afgelopen stille tijd heb ik besteed aan het verder ontrafelen van mijn familiestambomen. Dit heeft bij mij allerlei gevoelens losgemaakt. Waaronder grote verwondering met emoties van vreugde, verdriet en ontroering. Tot mijn grote vreugde ontdekte ik dat mijn grootvader van vaderskant, (die ik niet heb gekend) was overleden op de datum 2 mei. En laat mijn oudste kleindochter nu geboren zijn op 2 mei! Ontroerend goed! Bovendien ontdekte ik dat mijn geboortedag overeenkomt met die van mijn overgrootmoeder en van een tante! Voortaan vier ik deze dag met ons drieën! Ik koester deze dierbare herinneringen.

Het was een (z)ware zoektocht naar de oorsprong van mijn leven in de ontmoetingen met mijn voorouders. Ik voel een diepe verbondenheid met hen. Ik heb nieuwe antwoorden ontdekt op mijn vragen en nieuwe inzichten gekregen over mijn afkomst. De natuur gaat zijn gang al eeuwenlang… Wij hopen op een aangename zomer met weer fysieke contacten.

Lente gevoel

Het feest van kleuren
is begonnen
de lentezon
heeft alle struiken aangeraakt
het voorjaarskleed
is nu gesponnen natuur uit winterslaap ontwaakt.
Cisca Ewals-Stal

Warme Brasa

Commissie Welzijn
M. Mathijssen: 06-488 25 154 marianne.mathijssen@xs4all.nl
Nel Dellebeke: 023-525 13 46 ndellebeke@gmail.com