INHOUDSOPGAVE
Woord vooraf
Inleiding
Hoofdstuk 1: Plaats van de afdeling binnen de organisatie van de KBO
Hoofdstuk 2: Bezinning op de koers en de taken van de afdeling
Hoofdstuk 3: Financieel beleid
Hoofdstuk 4: Organisatie
Hoofdstuk 5: Communicatie en nawoord
Samen voor elkaar
Woord vooraf.
Het laatst opgestelde beleidsplan gold voor de periode 2007–2010. Hierbij dient te worden aangetekend dat het beleidsplan 2007–2010 niet veel verschilt van het beleidsplan 2000–2004. Destijds werd geconcludeerd dat het beleidsplan 2000–2004 in feite tijdloos was en derhalve nog vele jaren de actualiteit zou behouden voor de toekomstige besturen van de KBO.
Inmiddels zijn wij ruim zeven jaar verder en in die periode van zeven jaar is er nog al wat veranderd. Met name juist voor de oude(re) mensen, onze senioren dus. Reden voor het bestuur om een nieuw beleidsplan op te stellen.
Na het verrichten van veel “huiswerk” en na enkele vergaderingen is de werkgroep er in geslaagd om het nu voorliggende beleidsplan te presenteren. Het Algemeen Bestuur heeft als klankbord gefungeerd om de gedachten, die gaandeweg het proces vorm kregen, duidelijk op papier te krijgen. Voor de komende vier jaren is de koers bepaald. Daarbij dient wel te worden aangetekend dat er zich lopende de duur van het beleidsplan (externe)ontwikkelingenkunnen voordoen, welke zullen kunnen leiden tot het aanpassen van het staand beleid. Het opstellen van jaarplannen kan in deze uitkomst bieden.
Als voorzitter wil ik iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit plan. 180\Ik hoop dat het een goed hulpmiddel zal zijn om ons doel “het behartigen van de belangen van de ouderen in Haarlem” te bereiken.
Herrie Weber,
Voorzitter afdeling Haarlem KBO
INLEIDING.
Maatschappelijke en met name politieke ontwikkelingen hebben grote veranderingen gebracht in de positie van de burgers ten opzichte van de overheid. De “verzilvering” (lees: vergrijzing)van de bevolking neemt snel toe. Inzet en solidariteit van senioren zorgt voor een kwalitatief goed functioneren. De senioren kunnen langer vitaal blijven door de vele kennis, deskundigheid en ervaring. Senioren willen zo lang mogelijk een zelfstandig bestaan blijven behouden. Zij zullen zelf meer initiatief moeten nemen. De KBO afdeling Haarlem maakt deel uit van de bond KBO Noord-Holland, welke laatste zich provinciaal profileert. Samen met de andere provinciale bonden vormt zij de Unie KBO. De hoofddoelstelling van de Unie KBO is landelijke belangenbehartiging en dienstverlening aan de bonden. Het behoeft geenbetoog dat, met name de komende jaren, de stem van de senioren duidelijk gehoord moet worden in Den Haag. De stem van hen moet serieus worden genomen en worden vertaald ineen, vanuit de ouderen organisatie gezien, passend beleid.
Dit beleidsplan schetst de plaats van de afdeling binnen de organisatie van de Unie KBO. Het is de afdeling die als eerste lijn de wensen en de noden van senioren zichtbaar kan maken. Daarnaast staat het beleid en de organisatie van de afdeling centraal. In de voorgaande jaren was het beleid primair gericht op sociaal-culturele activiteiten. In het nieuwe beleidsplan ligt het accent, naast de vele activiteiten, vooral op belangenbehartiging op lokaal niveau, welke aansluit op de landelijke belangenbehartiging. Een ons inzien logische keuze gelet op de overheveling van veel taken op het gebied van ouderenzorg naar de gemeenten.
Een volgende stap is de hervorming van onze individuele dienstverlening. De gemeenten hebben meer verantwoordelijkheid gekregen. Met de invoering van de veranderde zorg zijn gemeenten verplicht cliëntenondersteuning te bieden aan haar inwoners.
Bij elke aanvraag in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015) is het van belang om een voorziening op maat te leveren. In de nieuwe manier van participatie samenleving zijn de door de KBO opgeleide vrijwillige ouderen adviseurs (VOA’s) in staat cliënten deze voorziening op maat te bieden.
Hoofdstuk 1
DE PLAATS VAN DE AFDELING BINNEN DE ORGANISATIE VAN DE KBO.
Afdeling Haarlem, inclusief Bloemendaal en Zandvoort, maakt deel uit van de Katholieke Bond van Ouderen. Deze KBO is georganiseerd op landelijk, provinciaal, regionaal en plaatselijk niveau. Alle niveaus vormen samen een organisatie die enerzijds gericht is op belangenbehartiging. Anderzijds richt de organisatie zich op het scheppen van ruimte waarin mensen bij elkaar kunnen komen voor ontspanning, bezinning en sociaal-culturele activiteiten. De verschillende niveaus hebben daarin hun eigen doelstellingen.
De Unie KBO
De Unie KBO is het landelijk niveau. Het is een federatie van 11 leden, de provinciale KBO’s, die samen ongeveer 900 afdelingen hebben met in totaal zo’n 183.000 leden. De Unie heeft als kerntaken:
1. Nationale en internationale belangenbehartiging.
2. Dienstverlening aan de provinciale en plaatselijke KBO-afdelingen.
3. Innovatie.
De Unie KBO geeft 10 keer per jaar haar blad “Nestor” uit, dat aan alle leden van de plaatselijke afdeling wordt verstrekt.
KBO Noord-Holland
De provinciale KBO’s vormen samen de ledenraad (het hoogste orgaan) van de Unie KBO.KBO Noord-Holland dient primair de belangen van de 74 plaatselijke afdelingen in Noord-Holland door:
1. Belangenbehartiging
2. Ontwikkeling, ontmoeting en ontspanning voor de senioren
3. Kennisverbreding en informatie
4. Directe ondersteuning VOA’s en belastinghulpen
5. Geven van cursussen en aanbieden gespreksleiders voor levensbeschouwelijke thema’s
De Afdeling Haarlem
De basis van de Katholieke Bond van Ouderen vormen de afdelingen. Zij trachten belangrijke belangenbehartigers van de senioren te zijn in hun woonplaats en in de voor seniorenbelangrijke instellingen. Zij zijn tevens gesprekpartners in het lokale ouderenbeleid. De afdelingen zijn verenigingen met een dagelijks bestuur, een algemeen bestuur en de ledenvergadering.
Afdeling Haarlem valt onder de statuten van KBO Noord-Holland. Bestuurders van de KBO afdeling Haarlem zijn daardoor niet langer aansprakelijk voor eventuele schulden en schadeals gevolg van het handelen van de afdeling.
Hoofdstuk 2
BEZINNING OP DE KOERS EN DE TAKEN VAN DE AFDELING HAARLEM. Grondslag.
De katholieke levensbeginselen vormen de grondslag van de Unie KBO. Het is echter meer dan religie. Het behelst ook onze cultuur en onze geschiedenis. Dit komt tot uiting in de wijze waarop men met elkaar omgaat. Dat heeft te maken met herkenning van normen en waarden, van zorgzaamheid en omgangsvormen. Dit betekent voor ons dat de afdeling Haarlem ook openstaat voor andersdenkenden. Wederzijds respect voor elkaars levensovertuiging is daarbij vanzelfsprekend van groot belang en zelfs een vereiste.
Doelstelling en kerntaken.
De KBO-afdeling Haarlem stelt zich ten doel: “het behartigen van belangen van ouderen in het algemeen en die van haar leden in het bijzonder, dit alles in de ruimste zin van het woord” .Om deze doelstelling te kunnen realiseren richt afdeling Haarlem zich op de volgende kerntaken:
1. Het behartigen van belangen van ouderen in het algemeen.
2. Het verlenen van diensten aan en het behartigen van de individuele belangen van de leden.
3. Het waarborgen van continuïteit en solidariteit door een beleid dat gericht is op de werving van ook jongere senioren.
4. Het behartigen van belangen van ouderen bij de lokale overheid en andere instanties.
5. Het samenwerken met organisaties en instellingen met een gelijk of aanverwant doel.
6. Het bevorderen van het welzijn van ouderen door het aanbieden van activiteiten.
7. Het verstrekken van informatie op velerlei gebied.
De komende jaren krijgt het behartigen van de individuele belangen van leden en van senioren in het algemeen, extra aandacht. Hiervoor kunnen wij gebruik maken van VOA’s, Vrijwillige Ouderen Adviseurs. Nieuwe wetgeving op het terrein van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015) en de daaruit voortgevloeide overheveling van de taken door de rijksoverheid naar de gemeenten, vraagt extra aandacht. Een kritisch volgen van de wijze waarop de lokale overheid invulling geeft aan welzijn en zorgverlening is van grootbelang. Dit doet zij samen met de andere plaatselijke senioren organisaties ANBO en PCOB. Als SOB (Samenwerkende Ouderen Bonden) vindt periodiek overleg met de vak-wethouder en de plaatselijke politiek plaats.
Doelgroep.
De afdeling Haarlem staat open voor 50-plussers. Echter, de praktijk sluit niet bij deze doelstelling aan. Van de leeftijdsgroep 50 tot 65 jaar is slechts een klein aantal is aangesloten bij de KBO Haarlem. De werving van jongere senioren wordt een speerpunt in ons beleid. Enerzijds brengen zij een belangrijke aanvulling op de al aanwezige kennis en ervaring mee. Anderzijds betekent hun lidmaatschap een noodzakelijk evenwicht voor een levensvatbare toekomst van onze afdeling Haarlem.
Hoofdstuk 3
FINANCIEEL BELEID.
De financiële middelen bestaan uit:
Inkomsten:
1. Contributie van leden.
2. Opbrengsten activiteiten.
3. Schenkingen en overige inkomsten.
Uitgaven:
1. Afdracht contributie aan KBO-NH en UNIE KBO (in 2015 resp.€ 6,55 en € 8,45 per lid /per jaar.
2. Huur vergader accommodatie.
3. Kosten activiteiten en bestuur.
4. Kosten van onze vrijwilligers.
Goed beheer van de financiën is van wezenlijk belang. Het bestuur streeft naar een jaarlijks evenwicht in de inkomsten en uitgaven. Het bestuur zal de leden er op wijzen dat onze afdeling valt onder de ANBI-regeling (Algemeen Nut Beoogde Instelling). Daardoor hoeft erbij voorbeeld over nalatenschappen geen successierecht betaald te worden en zijn giften voorde Belastingdienst aftrekbaar.
Hoofdstuk 4
ORGANISATIE.
Bestuur.
Het algemeen bestuur bestaat thans (oktober 2015) uit tien bestuursleden. Het algemene gevoelen binnen het bestuur is dat, mede uit vergader-technische overwegingen, het aantal bestuursleden tot 7, maximaal 9, teruggebracht zal moeten kunnen worden. Het bestuur onderzoekt de komende periode deze mogelijkheid.
Het bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Zij neemt de belangrijkste beslissingen en houdt het totale overzicht. Binnen de vereniging zijn echter te veel taken om uit te voeren door alleen het bestuur. Het bestuur krijgt daarom ondersteuning van commissies c.q. werkgroepen met een specifieke taak.
De KBO afdeling Haarlem kent de volgende commissies c.q. werkgroepen:
1. Activiteiten
2. Communicatie en P.R.
3.Computerhulp
4.HUBA (hulp bij het invullen van belastingformulieren)
5.Reizen
6.Welzijn
Bestuur en commissies voeren nauw overleg en het bestuur houdt toezicht en is beschikbaar voor vragen. Jaarplannen. Het beleidsplan geeft, in algemene bewoordingen, het voorgenomen beleid van het bestuur weer voor de periode 1 januari 2016–1 januari 2020. Dit voorgenomen beleid is gebaseerd op de kennis van nu, oktober 2015. Lopende de duur van dit beleidsplan kunnen zich echter zowel externe als interne ontwikkelingen voordoen, welke direct van invloed zijn op dit beleidsplan. Dit impliceert dat het beleid daarop aangepast moet worden. Ter uit voering van het beleid stelt het bestuur jaarlijks in oktober een jaarplan op voor het komende kalenderjaar. In dit jaarplan zal c.q. zullen onderwerpen/zaken worden opgenomen welke in die periode gerealiseerd moeten worden.
Hoofdstuk 5
COMMUNICATIE.
De communicatie binnen het algemeen bestuur vindt plaats door middel van: 1.Schriftelijke verslaglegging van de vergaderingen
2.Een maandelijks opgestelde lijst van ingekomen stukken
3.Een lijst met nog niet gerealiseerde actiepunten
4.Telefonisch contact
5.Contact via email
De externe communicatie vindt plaats door middel van:
6.De Aandacht, voor alle leden van de afdeling Haarlem. Verschijnt 10 x per jaar. |
7.De Nestor, het maandblad van de UNIE KBO. Verschijnt 10 x per jaar.
8.De website. De afdeling Haarlem beschikt over een eigen website met informatie over alle activiteiten in Haarlem
NAWOORD.
De organisatie en de uitvoering van alle activiteiten van de afdeling Haarlem worden verrichtdoor de vrijwillige inzet van onze leden. De levensvatbaarheid van de afdeling wordt daardoor gewaarborgd. Het wordt een grote uitdaging om vrijwilligers te werven om die levensvatbaarheid van de afdeling KBO-Haarlem te behouden. Voor de komende periode zal dit een belangrijk aandachtspunt van het bestuur worden. Immers, de inzet en betrokkenheid van de leden vormt de kurk waar onze organisatie op drijft. Daarnaast zal het bestuur de komende periode gericht actie ondernemen om jongere senioren te werven.
Tot slot; het credo is “samen voor elkaar”. Met elkaar, leden en bestuursleden, betekent een grote meerwaarde om motivatie en inspiratie te vinden om de levensvatbaarheid van de afdeling KBO-Haarlem te vergroten.