Nepmail van het CJIB

NOORD-HOLLAND – Internetcriminelen slaan momenteel toe met een nepmail van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Hierin wordt gedreigd met het sluiten van de bankrekening, als de ontvanger niet voor een bepaalde datum een openstaande verkeersboete heeft betaald.

De ‘sanctie’ kan voorkomen worden door direct een bedrag van 151,99 euro te betalen via iDeal. Door op de link in de mail te klikken wordt de ontvanger doorverwezen naar de website van Tikkie, een vrij nieuwe (en volkomen legale) betaalmogelijkheid. De oplichters innen hier anoniem het overgemaakte bedrag en troggelen zo geld af van de nietsvermoedende ontvanger.

De mail ziet er formeel uit. Naast het CJIB wordt ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie genoemd. De Fraudehelpdesk roept mensen op om het bericht te negeren en niet op de link te klikken.

Nepbrief
Naast de mail gaat er de laatste tijd ook een nepbrief van het CJIB rond: een aanmaning vanwege een onbetaalde boete voor een snelheidsovertreding. De politie raadt mensen aan om vooral contact op te nemen met het incassobureau als ze een dergelijke brief niet vertrouwen.

Met dank aan RTVNH.