PCOB nieuwsbrief

Door Jan Hoekema
Voorzitter PCOB

Lieve mensen,
het klinkt wat overdreven en zelfs pathetisch misschien, maar we zijn heel dicht bij de eindstreep. Wat we buiten zien, wat we aan beelden meekrijgen, wat we lezen aan cijfers en feiten: de pandemie COVID 19 is bijna voorbij. Wat moet het heerlijk zijn om, tweemaal gevaccineerd en wel, de (klein-) kinderen weer te knuffelen.

Natuurlijk, voorzichtigheid blijft geboden, maar het kan (bijna) weer. Ik wens u allen een heel fijn gevoel daarbij. Maak het niet te bont. Het is – laat ik zeggen – echt geen 1945 ofzo. Maar toch, geniet van een relatief onbezorgde zomer.

Toch een kanttekening of twee. Er kunnen nog oplevingen van het virus komen, of nieuwe (Britse/Indiase/Braziliaanse) varianten. Je ziet dezer dagen in de krant berichten over jongeren die van eindexamenreizen het virus mee terug nemen uit Spanje en Portugal. Er liggen nog mensen in ziekenhuizen en op de IC. Er zijn nog dagelijks nieuwe besmettingen. En we zullen er ook hoe dan ook rekening mee moeten houden dat corona als een virusvariant blijft, zoals dat ook voor andere griep- en andere virussen geldt. Misschien komt er een jaarlijkse vaccinatie. Zou geen slecht idee zijn. We zullen ook veel lessen uit de pandemie gaan trekken, over de werking van de GGD ‘s, de aankoop van hulpmiddelen (mondkapjes affaire!) door de overheid, de mix van maatregelen (te weinig te laat?), het ontstaan (Wuhan China), de preventie, het gedrag van mensen en de nieuwe normaliteit. Daar ben ik zelf heel benieuwd naar. Ik probeer niet meer te vliegen maar merk nu al dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. We hoeven ook niet massaal met verre reizen op vakantie. Mijn twee vakanties dit jaar naar Texel en Cadzand, kort en fijn, waren prima.

Speciaal voor onze doelgroep is het goed om te kijken of corona negatieve gevolgen heeft gehad voor eenzaamheid, sociale contacten, mogelijkheden om zelfstandig te leven en keuzes te maken. Daarom is het goed nieuws dat KBO en PCOB samen zich hebben aangemeld voor een onderzoeksproject in Haarlem, georganiseerd door Hans Melief van het bondsbureau Nieuwegein. Om te kijken naar ouderen met een wat kleiner sociaal netwerk en hoe te helpen dat netwerk en daarmee de zelfredzaamheid wat te vergroten. Wij gaan dat doen in samenwerking met Haarlemse welzijnsorganisaties, de gemeente en vrijwilligers die mensen gaan opzoeken in een zorgvuldig gekozen straat. De eerste die ik kan noemen is de Muiderslotweg in Haarlem. Wij zoeken nog vrijwilligers om die gesprekken huis aan huis te gaan voeren, dus graag! In een volgende aandacht meer hierover, en collega Herrie Weber zal er zeker ook mee bezig gaan.

We hebben als bestuur van de PCOB voor het eerst in een jaar weer een vergadering en zullen ons dan buigen over de opstart van activiteiten. Ook daarvan hoort u snel meer.

Een hele goede en zo zorgeloos mogelijke zomer. U verdient het, wij verdienen het!

‘BijSchakelen’ (Bijeenkomsten in De Schakel)

Het is alweer een poos geleden dat we elkaar in De Schakel ontmoet hebben. Wij – als KBO-PCOB – vinden het fijn om weer iets te kunnen organiseren. Wij hopen jullie allemaal op woensdagmiddag 13 oktober weer te zien.
Datum: woensdag 13 oktober
Programma: 13:30 uur: Welkom met koffie of thee 14:00 uur:
Film Daarna: onder het genot van een drankje en een hapje sluiten wij deze gezellige middag af.
Plaats: De Schakel, Pijnboomstraat 7, Haarlem

Als jullie nog suggesties of ideeën hebben voor een volgende ontmoetingsmiddag: laat het mij weten!

Hartelijke groet, Nel Pool.

[COVID-19]: ???