Vanuit de PCOB

PCOB nieuwsbrief

Door Jan Hoekema
Voorzitter PCOB

Beste lezers van de Aandacht,Beste mensen,

Kerst 2022 staat voor de deur. Ik hoop voor u allen een goede Kerst met familie, vrienden, dierbaren en vooral (klein)kinderen. Het zal de eerste ‘gewone’ kerst worden na twee zware coronajaren met zo nu en dan een vleugje vrijheid ertussendoor. Corona lijkt (definitief?) verslagen en u heeft allemaal de laatste booster-en de griepprik binnen.

Toch is het een rare en soms ronduit nare tijd. De oorlog gaat maar door. Ook zal er straks een soort winterstop komen en wie weet een kerstbestand. Ergens moet ik daar nu niet aan denken, met alle hypocrisie die daar dan bij hoort. Maar als het goed is voor mensen die nu al bijna een jaar onder de oorlog te lijden hebben, vooruit. En de les van deze dagen waarop ik dit schrijf is daarom ook: “Kijk eerst naar de feiten.” De raketaanval op Polen was mogelijk een afzwaaier van Oekraïense zijde. Erg genoeg! Maar de vergelijkingen met 1939 hoeven we niet meteen te maken. Eerst de feiten en ook nadenken wat voor soort veiligheidsorde we straks na de oorlog (die ooit moet ophouden, toch?) we willen en kunnen hebben.

De wereld om ons heen is extreem onrustig. Ons politieke bestel in Nederland eigenlijk ook wel. Leiderschap is niet makkelijk te zien. Politici zijn sleets aan het worden, bang voor ‘de media’ of de sociale media; het parlement is in onmacht versplinterd. We hebben een kort lontje en geven om de haverklap overal een mening over, meestalIk houd op want anders word ik zo’n oude mopperaar op wie ik juist altijd zo kritisch ben. Vroeger was niet alles beter, maar soms verlang ik wel een beetje terug naar het overzichtelijke leven van toen met twee TV netten i.p.v. duizenden kijkopties altijd onder handbereik. Maar er was toen ook armoede en ongelijkheid, zaken die nu wel terug lijken te komen.

Met Kerstmis is de tijd aangebroken om de balans daarvan op te maken. En ook van ons persoonlijk leven met lief en leed. Tijd om te genieten van de natuur die onder druk staat maar ons ook weer elke dag zoveel moois geeft. Als we maar willen kijken. We zien zo veel, krijgen zo veel prikkels, maar kijken zo weinig. Bezoek als het kan een mooi museum, Hockney in Teylers bijvoorbeeld. Wat kan die man kijken, zowel met zijn ogen als met allerlei soorten camera’s. Geniet van zijn prachtige Ipad schilderijen van het landschap in Yorkshire, Engeland. Of ga naar ons unieke Frans Hals museum en al die andere delen van het culturele aanbod. Er komt een mooie kerstvoorstelling in de Schouwburg aan het Wilsonplein, met Erik van Muiswinkel als de kapitein van Moby Dick en zijn dochter. Ga erheen met uw kleinkinderen!

Onze verenigingen staan er niet zo florissant bij. Ledenverlies, vergrijzing – hoe logisch en natuurlijk ook – en veel bestuurlijke perikelen. Marjo Wolse, mijn gewaardeerde collega van zuster KBO Haarlem, schrijft er veel informatieve en vooral behartenswaardige woorden over. We gaan door zolang we kunnen en verlaten het schip niet – dat doen kapiteins immers niet! Er komt een kerstviering (zonder liturgische dienst), hoorde ik van onze Nel Pool. Goed nieuws voor een protestantse jongen als ik (knipoog). Het is fijn om met Kerstmis als verenigingen weer bij elkaar te komen en te zingen. Dat is zo’n mooie activiteit, zingen. Ik kan het niet, maar doe het wel. In Haarlem zijn er tientallen koren. Die zoeken natuurlijk vooral ook jongeren maar u bent ook welkom!

Als u dit leest, hebben we een zeer belangrijke vergadering op 22 november van onze beide besturen achter de rug. Van de uitkomsten daarvan wordt u zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. We gaan ondanks alles welgemoed het nieuwe jaar in, met dank voor de goede gaven die we mochten ontvangen van God. Goede gaven, uiteraard gemengd met zorgen. Zo is het leven. De hoge prijzen, het dure gas en elektra. We draaien dan toch maar de verwarming een graadje lager en trekken een dikke trui aan. Wel zo gezellig. En dat hoeft voor mij niet zo’n trui met rendieren en kerstmannen te zijn. Kerst is veel meer dan dat: bezinning, inspiratie en het besef dat we met zijn allen de opdracht hebben onze planeet met nu 8 miljard (!) mensen bewoonbaar, schoon en goed beheerd te maken en te houden.

Gezegende kerst voor u allen!

* Bij-Schakelen
Programma: Filmmiddag
Plaats: De Schakel, Pijnboomstraat 17, Haarlem
Datum en tijd: 11 januari 2023, 14:00 tot 16:00 uur
Kosten: € 2,– voor koffie / thee

Met vriendelijke groeten,
Nel Pool-Verbeek