PCOB nieuwsbrief

Door Jan Hoekema
Voorzitter PCOB

Nu de aller strengste maatregelen van de coronaperiode langzamerhand losser worden, komen we met zijn allen wat meer in het gewone doen. Maar zeker nog niet terug naar het ‘oude normaal’. Mijn vraag is of dat zo heel erg is. Zouden we niet moeten naden- ken over een samenleving met meer rust, meer ruimte, meer tijd voor elkaar en voor je zelf en je naasten? Overigens makkelijker gezegd dan gedaan, je zal maar driehoog-achter wonen of eenzaam zijn en heel erg verlangen naar contact dat maar niet komt.

Ik vond het zelf heel erg fijn mijn twee kleinkinderen, Mees en Teun, weer te zien en te knuffelen eerder deze week. Mijn andere kleinzoon, Filip, zag ik al eerder maar hij mocht nog niet geknuffeld. Kinderen zijn deze bijzondere tijd – of misschien wel altijd – heel streng! Is dat ook uw ervaring? Ben wel benieuwd hoe de patronen van omgang met elkaar deze maanden zich hebben ontwikkeld en wat daarvan blijvend is.

Maar goed, mijn vrouw en ik hebben ons eerste bioscoopbezoek achter de rug, en dat blijft een gekke ervaring. De Filmschuur in Haarlem doet het heel secuur.

Maar toen ik in mijn eentje op 1 juni ging, zag ik alweer wat gekibbel en gedoe toen het over de plaatsen ging. Zullen wij Nederlanders altijd eigenwijs blijven?

Het is fijn dat ‘we’ er weer uit mogen. Maar laten we voorzichtig en gehoorzaam blijven. Een mondkapje in trein of bus is ook niet direct ‘mijn ding’ maar we moeten gewoon de regels volgen.

Ik hoop dat u allen deze periode goed bent doorgekomen, en geen ernstige ziektes in uw nabijheid hebt hoeven meemaken. Want ook zij die Covid-19 overleefden, hebben nog lang met de naweeën te maken, zeker als er een IC opname bijkwam.

Laten we proberen onze zo veranderde maatschappij een beetje beter en aandachtiger te maken. Laten we ook leren van wat er niet goed ging bij deze pandemie: voorbereiding enerzijds en aanpak in met name verpleeghuizen anderzijds. In die verpleeghuizen – ik zag het bij mijn enige, veel oudere broer die vasculair dement is – is in maart beslist niet goed opgetreden. Over dat aspect van de crisis zou ik graag een kritische terugblik zien!
Het ga u allen goed!

De activiteiten
I.v.m. de Coronacrisis zijn alle activiteiten tot nader order afgelast.
Hou de website en / of de AANDACHT in de gaten.