PCOB nieuwsbrief

Door Jan Hoekema
Voorzitter PCOB

Terug naar welk normaal ?

Beste leden,
…het lijkt er nu echt op dat we de komende maanden terugkeren naar het normale bestaan nu de vaccinaties zeker voor ‘onze leeftijdsgroep’ zo goed als allemaal gezet zijn en de maatschappij weer geleidelijk opengaat. Natuurlijk is er nog veel onzeker over de testsamenleving van beperkte duur. Dit is een overgang naar volledige opening. Ook een overgang naar de voorwaarden waaronder we weer bij elkaar op bezoek kunnen komen; en waaronder we weer dingen kunnen ondernemen zoals gezamenlijke fietstochten, uitjes, bijeenkomsten etc. Samen met u hoop ik dat we een mooie zomer tegemoet gaan waarin we kunnen vieren dat de pandemie grotendeels voorbij is.

Maar toch wel een paar kanttekeningen bij dat vieren. We hebben veel slachtoffers achter de rug door deze pandemie. En er zijn nog steeds veel covid-patiënten in ziekenhuizen opgenomen, deels ook op de IC. Er zijn – en dat wordt nog wel eens vergeten – nog veel (jonge) mensen die kampen met de naweeën van een op zichzelf lichte vorm van besmetting met het virus. Gebrek aan energie of erger. Dus nee, zelf heb ik geen enkele behoefte aan een soort ‘roaring twenties sfeer’ in de komende zomer en daarna.

Los van de gevolgen van de ziekte, zie ik dat er veel is misgegaan bij de organisatie van de bestrijding van de pandemie. Ook met betrekking tot de vaccinatiestrategie. Gelukkig loopt die nu beter dan in het begin. Ik mocht zelf laatst ook ‘onder het mes’. Ik verbaasde me over de bijna gezellige Hollandse sfeer in de sporthal in IJmuiden waar ik terecht moest. Heel veel mensen die mij en de andere ‘slachtoffers’ heel vriendelijk hielpen.

Voor de toekomst wil ik niet de pessimist uithangen. Maar nul-corona in de komende jaren is lang niet zeker. Bieden de twee vaccinaties voldoende bescherming of zelfs immuniteit? Voor hoelang? Komt corona terug als een jaarlijkse griepgolf (die nu overigens vrijwel verdwenen is). Komen er nieuwe varianten uit verafgelegen gebieden? Is de hygiëne in Wuhan misschien nog niet honderd procent op orde? Wat gebeurt er als we met zijn allen weer veel gaan reizen?

Zedenpreker of moralist wil ik ook niet zijn maar we zouden in het ‘nieuwe normaal’ ook echt werk kunnen maken van simpele dingen die niet direct een te groot offer zijn. Dan denk ik aan zaken als: minder ver reizen; minder in het vliegtuig stappen; als het kan minder met de auto reizen en meer met de fiets of het Openbaar Vervoer; minder vlees eten en minder producten kopen die een lange weg moeten afleggen voordat ze in Nederland zijn of niet in een bepaald seizoen thuishoren; minder nieuwe dingen kopen en meer delen en ruilen. Natuurlijk allemaal in redelijkheid en billijkheid: er mag geen nieuwe armoede ontstaan en mensen moeten niet worden uitgesloten.

Wij als ouderenbonden zullen kijken hoe we weer op een verantwoorde manier de draad kunnen oppakken. Het zal erg fijn zijn elkaar weer te ontmoeten, misschien wel met een hand geven of een knuffel. En vooral voor onze familieleden is dat fijn: voor de kinderen en kleinkinderen, we hunkeren ernaar hen weer te kunnen omhelzen en knuffelen. Misschien is dat wel de grootste winst van de komende tijd: herstel van menselijk contact en ophouden met die rare elleboogstoot of andere gemankeerde vormen van begroeting.

Op een mooie verdere lente (kan het ook wat mooier weer worden, de Bilt?) en een nog mooiere zomer!

De activiteiten
I.v.m. de Coronacrisis zijn alle activiteiten tot nader order afgelast.
Hou de website en / of de AANDACHT in de gaten.