Politie waarschuwt: Microsoft-bende heeft het gemunt op ouderen

NOORD-HOLLAND – Een stel oplichters dat zich voordoet als Microsoft-medewerkers belt de hele provincie rond om (vaak oudere) mensen op te lichten. De politie krijgt de laatste tijd steeds meer meldingen binnen over de bende en wil de Noord-Hollanders hierop attent maken.

De bende gaat als volgt te werk: de oplichters bellen mensen op en geven aan dat er een virus op hun computer staat en dat zij kunnen helpen om dit op te lossen. Ze spreken vaak gebrekkig Engels.

Vervolgens vragen ze hun slachtoffers een programma op hun computer te downloaden, zodat ze op afstand mee kunnen kijken. Dan laten de oplichters hun slachtoffer een klein bedrag overmaken om de computer virusvrij te maken. Hierdoor ontvangen ze gelijk alle bankgegevens en kunnen ze hun slag slaan met het plunderen van de rekening van het slachtoffer.

Tientallen meldingen
De politie heeft inmiddels meldingen over de oplichtpraktijken binnengekregen vanuit de hele provincie, bijvoorbeeld Alkmaar, Zaanstad, Haarlem en Zandvoort. Afgelopen week waren dat er al tien. De bende lijkt het voornamelijk gemunt te hebben op 65+’ers. In totaal hebben de oplichters al 33.600 euro schade aangericht.

Een persoon uit Haarlem werd zelfs gedupeerd voor maar liefst 15.000 euro. Een ander voor 4.900 euro.

Waarschuwing
De politie waarschuwt mensen alert te blijven en niet in te gaan op de misleidende verhalen van de oplichters. Mocht u denken dat u te maken heeft met een oplichter: verbreek dan gelijk de verbinding.