Digitale erfenis

Foto: Pixabay.com/CCO

Foto: Pixabay.com/CCO

Welke digitale erfenis laat je achter? Wat doe je met de Social Media accounts als iemand is overleden?

Het kan vreselijk pijnlijk zijn als je een pop-up ontvangt dat je overleden Facebookvriend zijn of haar haar verjaardag viert. Op dit moment gebeurt zoiets nog niet zo vaak, maar als Facebook het grootste sociale netwerk ter wereld blijft, dan zullen steeds meer gebruikers overlijden. Da’s logisch, zou een Nederlandse filosoof zeggen. Een Amerikaanse studie toonde aan dat er rond 2065 meer Facebook accounts van overledenen zijn dan van levende gebruikers. Accounts van overledenen zijn een nieuw fenomeen dat tien jaar geleden nog niet bestond. Daarom is het iets om bij leven al over na te denken: Wat doe je met je social media accounts als je bent overleden?

—> Lees meer hierover op de website van Seniorweb

—> Meer hierover op de website van UNIE KBO

Tegenwoordig is er steeds meer over jezelf en jouw leven terug te vinden op internet. Bijna iedereen heeft een e-mailadres, bewaard foto’s online en zit op een sociaal netwerk zoals Facebook of Linked-in. Op het moment dat je komt te overlijden blijven al deze gegevens en bestanden op internet staan. Naast het regelen van de erfenis en de uitvaart is het verstandig om ook stil te staan bij je digitale erfenis.

—> Lees meer hierover op de website van Erfwijzer

Maar niet alleen de Social Media vragen aandacht. wat dacht u van o.a.

  • E-mail account
  • Account bij een webwinkel, Marktplaats etc.
  • Inlog gegevens voor Cloud diensten (Dropbox, Google Drive, Microsoft Skydrive etc)
  • Inlog gegevens voor computers, harde schijven.etc.

U moet er toch niet aan denken dat er E-mails verdwijnen, foto’s welke in de Cloud zijn opgeslagen, niet meer terug te halen zijn of dat u niet meer in de tablet of computer kan.

—> Lees meer hierover

Ook zijn er zijn verschillende methodes voor het opslaan van inlog gegevens.

De meest eenvoudige is om een boekje te maken met daarin alle gegevens en dit boekje op te bergen. Natuurlijk niet bij de computer maar op een veilige plaats.

Ook zijn er z.g. wachtwoordmanagers (digitale kluizen) voor uw inlog gegevens zoals Lastpass of  Keepass. Hier worden alle gegevens opgeslagen in een streng beveiligde en versleutelde omgeving. U hoeft nu nog maar één gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden.

—> Lees meer over wachtwoordmanagers