Vervoersvoorzieningen

Foto: Pixabay.com/CCO

Foto: Pixabay.com/CCO

Wanneer u door omstandigheden zich alleen kunt verplaatsen met behulp van een rolstoel of scootmobiel (en/of met een begeleider)  óf vanwege beperking in mobiliteit niet zelfstandig kunt reizen en daardoor geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, dan is het mogelijk om bij de  afdeling WMO van uw gemeente een vervoersvoorziening aan te vragen.

Om in aanmerking te komen voor een vervoersvoorziening moet u in ieder geval in Haarlem wonen en volwassen zijn.
U moet ook aan (een of meer van) de volgende voorwaarde voldoen namelijk:

  • een lichamelijke of zintuiglijke beperking;
  • een chronische ziekte;
  • last van beperkingen omdat u ouder wordt;
  • psychiatrische problemen;
  • een verstandelijke beperking.
 —> meer hierover op de website van de gemeente Haarlem
 
        <<< SPECIAAL VERVOER >>>
 
Er bestaan twee vormen van speciaal vervoer:
1. Vervoer BINNEN de Regio Haarlem.(Zuid-Kennemerland – Haarlemmermeer – IJmond)
 
Met de toegezonden WMO-vervoerspas (in deze regio heet hij “REGIO-RIJDER”)  kunt u ritten maken van maximaal 25 km hemelsbreed vanaf uw woonadres naar elke gewenste bestemming. Per heel jaar kunt u maximaal  1.500 kilometer verbruiken. U  wordt vervoerd van deur tot deur. U én uw eventuele begeleider betaalt/betalen daarvoor een speciaal tarief.  Voor 2017 is dat vastgesteld op: starttarief €.0.89 PLUS €.0.14 per kilometer afstand van begin tot eindpunt. Eventueel omrijden wordt niet meegerekend. Wanneer de afstand groter is dan 25 km, wordt het gewone tarief van €.2.00 per km gerekend.  Wanneer men óók ‘n kaart van de VALYS heeft is reizen op die kaart meestal voordeliger.
Voor afrekening van de ritten dient u een machtiging tot automatische afschrijving af te geven. Periodiek ontvangt u voor de afschrijvingen een factuur met een overzicht van de voor u uitgevoerde ritten. Bij alle gegevens die u worden toegezonden staan uiteraard ook de spelregels die verband houden met tijdige reservering van een rit.
Meer informatie in de Folder van de Regio-rijder
 
2. Vervoer BUITEN de Regio Haarlem.
De WMO-indicatie en de gegevens voor de eerder genoemde WMO-pas heeft u ook weer nodig voor het aanvragen van “de Valyspas” voor VERVOER BUITEN de genoemde REGIO.
U mag gratis één begeleider meenemen op uw Valys-pas en maximaal 600 kilometer per jaar reizen voor € 0,20 per kilometer. Als u in de loop van een jaar deze pas aanvraagt, dan wordt de 600 kilometer voor dat jaar naar ratio aangepast. Indien u een zeer ernstige mobiliteitsbeperking heeft komt u wellicht in aanmerking voor een hoog persoonlijk budget van 2.250 kilometer per jaar.
Raadpleeg voor alle details van de Valys de website:  KLIK HIER.
 
(Daarnaast bestaat natuurlijk ook de gewone Taxi.)
 
 
        <<< OPENBAAR VERVOER >>>
 
Bijzonderheden over de gewone OV-chipkaart.
De OV-chipkaart bevat een chip, waarop van alles kan worden opgeslagen. Ook zit er een antenne in, die zorgt voor het contact met de kaartlezer in de bus of op het station.
Er zijn 2 soorten ov-chipkaarten:
1. Een anonieme kaart.
Deze kaart kan gekocht worden bij
– bij verkoop- en informatiepunten van alle OV-bedrijven
– bij een aantal winkelketens, zoals Bruna, Primera en AH
2. Een persoonlijke ov-chipkaart
Hoe kom je aan een persoonlijke ov-chipkaart? Bij Connexxion is een bestelformulier verkrijgbaar (0900-2666399, lokaal tarief) of bij de klantenservice ov-chipkaart (0900 – 0980). Dit formulier zendt u – met foto – naar het adres dat op het formulier staat. U ontvangt de kaart na ongeveer 3 weken thuis. De kosten van de kaart (€ 7,50) worden via uw bank verrekend.
 
Op het internet www.ov-chipkaart.nl zijn honderden vragen met antwoorden te vinden.